Det är viktigt att förstå skillnaden mellan ett privatlån utan säkerhet och ett lån där du behöver ställa säkerhet för lånet. Först med denna kännedom kan du fatta rätt beslut om din ekonomi när du överväger att ta ett lån. Här tittar vi närmare på de viktigaste skillnaderna mellan dessa båda sorters lån. Så läs vidare för att lära dig mer och förstå vilka skillnaderna är!

Vad är egentligen ett privatlån utan säkerhet?

Ett privatlån utan säkerhet är ett lån där du som är låntagare inte behöver ställa någon form av tillgång som säkerhet för lånet. Det skiljer sig därmed från säkerställda lån, där du behöver erbjuda långivaren någon form av värde som en pant för lånet. För att belysa skillnaderna lite mer ingående bör vi nämna:

  • Vilken roll säkerheten har. I detta fall krävs alltså ingen tillgång som säkerhet för lånet. Istället bedömer långivaren din kreditvärdighet baserat på en kreditupplysning och uppgifter om din inkomst. Om du inte kan betala tillbaka lånet har långivaren ingen möjlighet att ta en tillgång från dig då ingen sådan är pantsatt.
  • Räntan och villkoren. Ett privatlån utan säkerhet har oftast en högre ränta jämfört med ett säkerställt lån. Detta beror helt enkelt på att långivarens risk i detta fall är lite högre. För som vi redan har nämnt finns det ingen pantsatt tillgång som långivaren kan falla tillbaka på.
  • Lånebeloppet. Lånebeloppen för dessa lån är vanligtvis lite lägre än för säkerställda. Detta speglar den ökade risk som de anses vara associerade med.
  • Användningsområdena. Dessa lån är även flexibla och kan användas för nästan vad som helst. Till exempel kan du använda de lånade pengarna till renoveringar i bostaden, för att finansiera en resa eller för att konsolidera dina skulder. Lånet är med andra ord inte öronmärkt för något specifikt ändamål.

Viktigt att tänka på

Innan du väljer den ena sortens lån framför det andra bör du se till:

  • Din ekonomi. Din inkomst och förmåga att betala tillbaka lånet bör vara en viktig faktor som du tar med i beräkningen.
  • Ditt behov och dina mål. Fundera på vad du behöver lånet till och om det är brådskande eller om du kanske kan vänta lite grann.
  • Risken att förlora tillgångar. Med ett säkerställt lån riskerar du att förlora den tillgång som du har ställt som säkerhet om du inte kan återbetala lånet.