Vad är väl mer svenskt än en smörgåstårta? Som en jättelik smörgås i flera lager, med en rad olika ingredienser. Räkor blandas med skinka som blandas med ägg och sallad. Kanske är där rostbiff eller rökt lax också. Eller helt vegetariska. Eftersom det finns många olika variationer av smörgåstårtan, går den att äta vid nästan alla tillfällen. Den är heller inte komplicerad att göra själv.

Smörgåstårta till fest

Fördelen med att bjuda på smörgåstårta vid ett festligt tillfälle är att den är omtyckt och går att beställa i många olika tappningar. Den kräver inte speciellt mycket jobb och det är lätt att göra rent efteråt. Den kostar dock en slant att beställa – det är inte ovanligt att en 10-bitars tårta kan kosta närmare en tusenlapp. En fest med ett större antal personer kan då snabbt kännas i plånboken. Att göra den själv är därför ett annat alternativ. Online går det att hitta en rad olika recept på smörgåstårta och fördelen med att göra den själv är att du både kan lägga till det du tycker om och ta bort något som inte är lika uppskattat. Det finns även att hitta alltifrån gluten – och laktosfria recept, till LCHF-vänliga och veganska.

Smörgåstårta till vardags

Många är vi som älskar smörgåstårta och ibland kan det vara trevligt att bara piffa till vardagen med en bit. I de flesta fiskbilar, fiskaffärer och även mataffärer som säljer smörgåstårtor går det att köpa smörgåstårta för en eller två personer. Den säljs då endast bitvis men det är perfekt för en tråkig och grå vinterdag då sommaren känns långt borta. Smörgåstårta med ett glas vitt vin till hemma i soffan, kan få vilken tråkig januaridag som helst att kännas magisk. En bit brukar dessutom räcka gott till lunch eller middag, så som sådan är den heller inte speciellt dyr.

Smörgåstårta som present

Ska du hem och hälsa på någon äldre släkting är det ofta mycket uppskattat att ta med sig en bit smörgåstårta. Glöm blommor eller kakor och köp smörgåstårta istället! Smörgåstårtan är minst lika kaloririk som en bit vanlig tårta, men det är lätt att låtsas att den är mer hälsosam eftersom den innehåller sallad. Och kan man låtsas att den är hälsosam behöver man heller inte ha dåligt samvete av att äta den, till skillnad från en vanlig tårta. Därför är den också bättre att ge bort som present när du kommer hem till någon.