Att arbeta på en flyttfirma passar sannerligen inte alla – inte minst på grund av att man behöver vara rejält fysiskt stark och uthållig. Noggrannhet, samarbetsförmåga och social kompetens är också egenskaper som kan komma till stor nytta i yrket. Läs mer om vad som krävs för att få jobb som flyttarbetare här:

  • God fysik
  • Serviceinriktad
  • Noggrann

Arbete på flyttfirma kräver starka muskler

Dom flesta känner nog till att det krävs starka muskler för att kunna klara av arbetet på en flyttfirma. Fullpackade flyttkartonger kan vara nog så tunga men det är ofta ingenting om man jämför med stora och otympliga möbler och annat, så som vitrinskåp, pianon och liknande. En del uppdrag går ut på att flytta hela bohag men det händer också att man hjälper både företag och privatpersoner att flytta tunga föremål, till exempel ett piano.

Att ha hyfsad kondis är också en fördel, eftersom det blir mycket spring upp och ner för trappor, och fram och tillbaka till flyttbilen. Den som vill ha ett fysiskt arbete och få träningspasset utfört på jobbet kan passa bra för detta yrke!

Social kompetens och noggrannhet

För att arbeta på en flyttfirma krävs även social kompetens – man möter kunder dagligen och det är viktigt att vara trevlig och kunna svara på frågor. Det är trots allt ett serviceyrke så kort och gott kan man säga att man bör vara ”service minded”.

Noggrann är en annan egenskap man bör ha, eftersom man arbetar med andra personers käraste ägodelar. Slarv kan leda till att saker går sönder och som flyttarbetare jobbar man inte bara med att bära kartonger och möbler – det händer även att man hjälper kunderna med packningen.

Utbildning och körkortsbehörighet

Det krävs i regel ingen speciell utbildning för att få jobb på en flyttfirma men många vill att man åtminstone har gymnasiekompetens. Fordons, – och transportprogrammet kan dock vara en bra grund eftersom flyttfirmor ofta har större lastbilar, som i vissa fall kräver c-körkort.

Dom flesta ställer krav på att man ska ha minst B-körkort men det kan också vara meriterande att ha körkortsbehörighet C, just för att kunna köra även tyngre fordon. I övrigt blir man upplärd och utbildad av den flyttfirma man arbetar för, till exempel i tynga lyft och liknande.