Att tänka på när du ska köpa din första MTB

Om du har tänkt börja med mountainbikecykling har du en minst sagt spännande tid att se fram emot! Oavsett om du är en racercyklist som är sugen på att leka i MTB-spåret, eller bara uppgraderar den cykel som du dagligen pendlar på, är beslutet att införskaffa en mountainbike förmodligen ett av de bättre du någonsin har gjort!

Det kan dock vara svårt att börja med vilken ny aktivitet som helst, och mountainbikes med sina dämpningar, högteknologiska cykelkomponenter och enorma utbud av accessoarer kan till en början verka ganska skrämmande. Det är en ganska omfattande process du snart kommer påbörja, som innefattar allt från att köpa cykel och de cykelkomponenter som sitter på denna till all den utrustning du behöver. Som ny mountainbikecyklist finns det också oskrivna regler du behöver förhålla dig till, och du behöver även hitta bra leder att cykla i. Med lite tålamod kommer du dock gå från nybörjare till erfaren MTB-cyklist på kort tid.

MTB-cykling dyrt men ändå billigt

En sak som du bör känna till är att det inte är billigt att ägna sig åt mountainbikecykling. En bra instegscykel kostar ofta cirka 15 000-20 000 kronor, beroende på vilka cykelkomponenter och funktioner du vill va. Priset ökar dessutom dramatiskt så fort du börjar snegla på de övre prisklasserna. Du kan dock hitta en bra mountainbike med en lägre prislapp än så, men du behöver fortfarande lägga lite pengar på pedaler, cykelskor, en hjälm och en pump, för att bara nämna den mest grundläggande utrustningen för en MTB-cyklist.

Den goda nyheten är att mountainbikecykling faktiskt är ganska billigt, bortsett från den initiala kostnaden för cykeln. Din mountainbike kan nämligen hålla i flera år, och det är gratis att cykla i de allra flesta MTB-leder. I vårt avlånga land finns det många spännande cykelparker och natursköna MTB-spår. Om du inte vill ge dig ut på ett riktigt cykeläventyr finns det garanterat leder eller stigar i din direkta närhet, och när du väl har börjat ge dig ut i lederna är sannolikheten stor att du aldrig kommer återgå till att cykla på asfalt!