Rätt storlek viktig även för billiga cyklar

Det är lätt att förstå hur viktigt det är att välja en storlek av rätt storlek, men när prislappen på cykeln är väldigt låg är det lika enkelt att börja tumma på denna regel. Även när du tittar på billiga cyklar bör du dock se till att välja en storlek som passar dig bra. En cykel som är för stor eller för liten kommer nämligen inte bara påverka komforten negativt när du cyklar, utan även minska effektiviteten av kraftöverföringen från dina ben till pedalerna samt öka skaderisken. Med lite hjälp kan du dock hitta en cykel som är lagom stor och dessutom bekväm att cykla på.

Så väljer du rätt ramstorlek

Oavsett om du tittar på billiga cyklar, något dyrare sådana eller cyklar tillhörande det övre prissegmentet är det viktigt att du väljer en ram av rätt storlek. Ramens storlek bestäms utifrån sadelrörets längd. En ram på 56 cm har därmed ett sadelrör som är 56 cm långt. På senare år har rekommendationerna för ramstorlek ändrats något. Anledningen till detta är att tillverkarna numera tar fram mer kompakta, sluttande ramar med lägre överrör. Detta innebär att du kan behöva en annan storlek på cykelram nu, även om du på 90-talet behövde en ram på 56 cm.

Hur långt från marken överröret befinner sig är numera den viktigaste mätpunkten. Detta mått kan ha stor betydelse för din komfort och prestanda. Om du känner till måttet för din insöm kan detta avslöja hur högt överröret behöver vara.

För att säkerställa att ramen är av optimal storlek bör du ha cirka 5 cm mellan din gren och överröret när du står barfota över cykeln, med raka ben och fötterna något isär. Om överröret sitter betydligt lägre än så är cykeln för liten, om du inte har något utrymme att röra dig är den istället för stor. Som vi tidigare nämnt bör du inte köpa en för stor eller för liten cykel, bara för att cykeln är billig. Billiga cyklar bör liksom dyrare cyklar passa dig väl storleksmässigt för att du ska kunna nyttja dem som du har tänkt.